Het evalueren van online informatie

Hoe kun je beoordelen of een artikel klopt, of het ‘waar’ is, of het geen onderdeel uitmaakt van de marketingstrategie van een bedrijf. Stel jezelf dan verschillende vragen. De vijf W’s (wie, wat, waar, wanneer, waarom) die gebruikt kunnen worden om een pers- of nieuwsbericht of verslag te schrijven kunnen ook houvast bieden bij het beoordelen van informatie.

Wie is de auteur (of zijn de auteurs)? Is het een specialist op zijn vakgebied of een onbekend iemand over wie nog weinig terug te vinden is op het internet. Google eens op zijn naam en kijk of je zo meer te weten kunt komen. Wordt er veel gereageerd op zijn artikel? Zijn dit goed onderbouwde reacties? Vooral de kwalitatief betere sites of blogs hebben vaak meer reacties die ook inhoudelijk wat toevoegen aan het artikel.

Wat voor informatie krijg ik precies? Is het een kritisch stuk, of juist lovend. Is het een diepgaand artikel of juist een soort samenvatting van elders vergaarde informatie. Wordt emotie gebruikt als argument om te overtuigen. Geeft de site links naar gerelateerde informatie. Is het goed geschreven.

Wanneer is het geschreven? Is het actueel, speelt het onderwerp op dit moment. Kan ik over datzelfde onderwerp meer informatie vinden op andere plekken op het internet en zo de inhoud vergelijken.

Waar wordt er naar de site verwezen? Welke andere plekken op het internet linken naar dit bericht. Hoe meer er gelinkt wordt naar een artikel hoe unieker het vaak is. Hier kun je het beste achterkomen door te zoeken op de titel van het artikelen in de URL. Of door binnen een zoekmachine gebruik te maken van de ‘zoek pagina’s die linken naar deze pagina’ optie.

Waarom ben ik hier? Vind ik wat ik wilde weten? Alle sites hebben een rode draad, publiceren rond een bepaald thema. Past het gekozen artikel binnen dat thema of is het een uitstapje van de auteur. Je ziet steeds meer sites verschijnen waar zakelijk en privé door elkaar gaat lopen. Of waar wetenschappelijke informatie afgewisseld wordt met ‘lichtvoetige’ informatie.

Als je de informatie op een blog zou willen evalueren kun je S nog toevoegen aan de 5 W's.

Op wat voor soort blog ben ik? Er zijn bijvoorbeeld blogs die voornamelijk linken naar andere sites maar zelf weinig nieuwe informatie publiceren. Ze schrijven een korte intro en linken vervolgens naar de site met uitgebreide informatie. Of is het juist een zeer specialistische blog die weinig linkt maar vooral zelf geschreven artikelen online plaats.


Uit: 'Mediawijs in de blogosfeer', Nique Sanders.

Gerelateerde links
Media Awareness Network.
Quick Tips for Authenticating Online Information.
The Five W's of Cyberspace.
Authenticating Online Information.

Leave a comment


Tik te tekens in die u ziet in de afbeelding hierboven.

Archief

Over dit artikel

Deze pagina bevat een enkel bericht geschreven door ns gepubliseerd op September 20, 2006 11:45 AM.

Eufemistisch... was het vorige bericht op deze blog.

Ik wil informatie produceren is het volgende bericht op deze blog.

Lees recente content in de linker kolom of blader door het archief om alle content te vinden.

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Amsterdam, statistisch bekeken. Make your own badge here.
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by Movable Type 4.21-en