Recently in Informatie en ordening Category

De wereld biedt een schat aan ongestructureerde data. Dankzij zoekmachines kunnen we hierin grasduinen. Maar langzamerhand hebben we de grenzen bereikt. Er zullen slimmere manieren moeten komen om deze chaos structureel te ordenen en te visualiseren. Wolfram Alpha heeft hiervoor een grote stap in de goede richting gezet. Let wel, het is geen zoekmachine. Het is een database gevuld met gegevens uit verschillende bronnen waarop dankzij de door Stephen Wolfram ontwikkelde 'computational software' Mathematica een soort ordening aangebracht kan worden in de beschikbare informatie. Daarnaast wordt alle data gevalideerd door mensen die kennis hebben over een bepaald vakgebied. Het is dus een pracht omgeving voor betrouwbaar feiten onderzoek.

Ik weet dankzij het intikken van 'dutch language' dat ik de volgende keer dat ik Galgje speel met mijn zonen ik de n als tweede letter moet proberen.

characterfrequency.jpg

Grappig is:
boyvsgirl.jpg

Speel vooral zelf. Probeer eens steden te vergelijken, voedingswaarde op te zoeken, maten te converteren. Of kijk anders eens bij de voorbeelden.

Wolfram|Alpha in a Nutshell

Het MACE (Metatdata for Architectural Contents in Europe) project verbindt engelstalige architecturale bewaarplaatsen onderling.

contentrepositories.gif

iTunes-2.png De dagelijkse doses informatie die we voorgeschoteld krijgen neemt nog steeds toe. Het gevolg hiervan is dat we steeds meer willen onthouden. Gereedschappen zoals de personal digital assistant (PDA) die ons daar bij kunnen ondersteunen vinden dan ook gretig hun weg op de markt. Een van de eerst was de Psion Organiser, iets later kreeg je de Apple Newton en de Palm Pilot. In 2007 kwamen daar de Apple iPhone en de iPod touch bij. Afgelopen maadag 9 juni was de keynote speech van Steve Jobs waarin de iPhone 3G geïntroduceerd werd. En vol bewondering heb ik gekeken naar de applicaties ontwikkeld door derden voor dit apparaat. Mark Williams van Modality presenteerden er bijvoorbeeld Netter's Anatomy voor de iPhone, een atlas van de menselijke anatomy in zakformaat.

Een grote hoeveelheid informatie wordt geordend, overzichtelijk en met prachtige medische illustraties aangeboden voor interactieve weergave op een wanna-have platform met touchscreen. Het omzetten van informatie naar kennis, het uit je hoofd leren van alle onderdelen van het menselijk lichaam moet zo toch veel leuker zijn. Je kunt leren terwijl je op de trein wacht, gewoon van je telefoon.

Roken04[1].gif Om objecten te kunnen begrijpen en ordenen hebben ze namen nodig. Dit rookobject heet bijvoorbeeld een pijp en zou gecategoriseerd kunnen worden onder de verzamelnaam rookwaar. Om iets terug te kunnen vinden moeten deze naam opgenomen worden in een woordenlijst. Het liefst binnen boomstructuur waarbij zijn ouder dan bijvoorbeeld rookwaar zou kunnen heten.

Mede dankzij enerzijds de opkomst van de multimedia waarbinnen bewegende beelden een steeds grotere rol spelen en anderzijds de mogelijkheid voor iedere internet gebruiker om zelf tekst en beeld te publiceren is het echter ondoenlijk om alle afzonderlijke beelden handmatig te labelen en in te delen. Het zou een te omvangrijke klus zijn, zeg maar gerust onmogelijk. Binnen een lap tekst kan er nog op de afzonderlijke woorden gezocht worden maar bij beeld is dit onmogelijk. Er is geen houvast aan tekst om toch een soort automatische analyse, indexering, ordening en ontsluiting te maken. Je ziet dan ook steeds meer initiatieven die hier oplossingen voor ontwikkelen. MediaMill bijvoorbeeld.

MediaMill, ontwikkeld binnen de universiteit van Amsterdam, is een semantische zoekmachine die gebaseerd op de nieuwste technologische ontwikkelingen dat al kan. Ze hebben op onder andere de gebieden van afbeelding en video verwerking, computer vision, taal- en spraaktechnologie, lerende machines and informatie visualisatie de grenzen opgezocht.

mediamill_1.jpg

mediamill_2.jpg

PDF met achtergrondinformatie
Concept-based Video Indexing and Retrieval (juli 2007)

Het overzichtelijk kunnen doorbladeren van veelzijdige datasstructuren is een aardige uitdaging. Moritz Stefaner heeft zijn oplossing - een 'elastische lijst' - online gezet.

20071106.jpg

Als basisdata hebben ze alle nobelprijswinnaars tussen 1901 en 2004 zoals opgenomen in de database van de Flamenco facet browser. Je kunt filteren op jaar, geslacht, land, decennium of jaar. En mocht er geen selectie mogelijk zijn dan presenteert de applicatie de meest in de buurt liggende data.

Online demo >
Een korte uitleg over Elastic lists >

De demo is gemaakt in Adobe Flash.

grid.png

Visueel winkelen bij Amazon of visueel grasduinen in de database van Flickr is een hele leuke manier van door informatie 'bladeren'. oSkope visual search heeft een online applicatie ontwikkeld waarin afbeeldingen op een 'grid', 'pile', 'stack', 'list' of 'graph' getoond kunnen worden. Persoonlijke favorieten sla je op in een eigen folder. Binnen de graph weergave worden bijvoorbeeld boeken gesorteerd op 'salesrank' of 'price'.

grdaph.png

oSkope visual search

eye06.gif

Usability nieuws heeft een artikel geschreven over de kijkbewegingen en het kijkgedrag van gebruikers tijdens zoeken of browsen door een e-commerce website. Hun resultaten laten zien dat gebruikers een redelijk algemeen pad volgen als afbeeldingen bekijken en een meer willekeurig pad als ze deze doorzoeken. Ook blijkt dat gebruikers het al eerder door Nielsen ontdekte F-patroon volgen bij het bladeren of doorzoeken van (grotendeels) tekstpagina's.

Eye Gaze Patterns while Searching vs. Browsing a Website, Sav Shrestha & Kelsi Lenz, Usability News January 9, 2007
F-Shaped Pattern For Reading Web Content, Jakob Nielsen's Alertbox, April 17, 2006

Door bestaande informatie (simpele pictogrammen) op een verrassende en creatieve manier te ordenen en binnen een nieuwe contect te plaatsen hebben de makers van onderstaand filmpje nieuwe informatie (een verhaal over het reizen per vliegtuig) gecreeërd.

Archief

Over dit archief

Deze pagina is het archief met recente berichten uit de Informatie en ordening categorie.

Informatie en architectuur is de vorige categorie.

Informatie en presentatie is de volgende categorie.

Lees recente content in de linker kolom of blader door het archief om alle content te vinden.

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Amsterdam, statistisch bekeken. Make your own badge here.
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by Movable Type 4.21-en