Een sematische zoekmachine voor video

Roken04[1].gif Om objecten te kunnen begrijpen en ordenen hebben ze namen nodig. Dit rookobject heet bijvoorbeeld een pijp en zou gecategoriseerd kunnen worden onder de verzamelnaam rookwaar. Om iets terug te kunnen vinden moeten deze naam opgenomen worden in een woordenlijst. Het liefst binnen boomstructuur waarbij zijn ouder dan bijvoorbeeld rookwaar zou kunnen heten.

Mede dankzij enerzijds de opkomst van de multimedia waarbinnen bewegende beelden een steeds grotere rol spelen en anderzijds de mogelijkheid voor iedere internet gebruiker om zelf tekst en beeld te publiceren is het echter ondoenlijk om alle afzonderlijke beelden handmatig te labelen en in te delen. Het zou een te omvangrijke klus zijn, zeg maar gerust onmogelijk. Binnen een lap tekst kan er nog op de afzonderlijke woorden gezocht worden maar bij beeld is dit onmogelijk. Er is geen houvast aan tekst om toch een soort automatische analyse, indexering, ordening en ontsluiting te maken. Je ziet dan ook steeds meer initiatieven die hier oplossingen voor ontwikkelen. MediaMill bijvoorbeeld.

MediaMill, ontwikkeld binnen de universiteit van Amsterdam, is een semantische zoekmachine die gebaseerd op de nieuwste technologische ontwikkelingen dat al kan. Ze hebben op onder andere de gebieden van afbeelding en video verwerking, computer vision, taal- en spraaktechnologie, lerende machines and informatie visualisatie de grenzen opgezocht.

mediamill_1.jpg

mediamill_2.jpg

PDF met achtergrondinformatie
Concept-based Video Indexing and Retrieval (juli 2007)

Leave a comment


Tik te tekens in die u ziet in de afbeelding hierboven.

Archief

Over dit artikel

Deze pagina bevat een enkel bericht geschreven door ns gepubliseerd op March 6, 2008 11:07 AM.

Top 10 was het vorige bericht op deze blog.

Schatgraven is het volgende bericht op deze blog.

Lees recente content in de linker kolom of blader door het archief om alle content te vinden.

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Amsterdam, statistisch bekeken. Make your own badge here.
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by Movable Type 4.21-en