Een schuld visueel

TL_%20De%20dag%20dat%20de%20dollar%20viel.jpg Tegenlicht van de VPRO kan zeer inspirerende afleveringen uitzenden. Het prikkelt mij regelmatig tot verder zoeken. Zo ook gisteren toen de klassieker 'De dag dat de dollar valt' nog een keer werd uitgezonden.

In een doemscenario ontwikkeld door Maarten Schinkel, financieel-economisch redacteur van NRC Handelsblad, wordt bekeken of we daadwerkelijk op een zeepbel leven. Kan de zwaar in de schulden geraakte Amerikaanse economie instorten en ons, Europeanen, meesleuren in een vrije val? Zijn de dagen van de dollar als wereldmunt geteld? En hoe realistisch is de angst voor een recessie zoals die van 1929?

Ze verweven fictie en werkelijkheid samen tot een spannende documentaire. Na afloop hiervan ben ik zelf eens gaan zoeken naar meer informatie. Zo ben ik terecht gekomen bij Treasury Direct, een amerikaanse overheidssite die inzicht geeft in de schulden van America en deze schulden heeft.

TL_debt.gif

Daar zie ik dat ze op dit moment een schuld hebben van meer dan 9 biljoen welke dagelijks schrikbarend toeneemt...

Vervolgens ben ik naar de site van de Europese Centrale Bank gegaan om te kijken wat de snel stijgende dollarkoers op dit moment is.

TL_ECBdollarkoers.gif

Met al deze informatie zie je hoe schrikbarend de schulden zijn toegenomen onder het wanbeleid van Bush. Nieuwsgierig geworden ben ik verder gaan zoeken. Heeft America deze nationale schuld ook als speerpunt in hun beleid? Zoekende op onder andere 'debats' kwam ik uit bij The New York Times waar ik een zeer effectieve visualisatie tool tegenkwam: Democratic Debate: Analyzing the Details.

Ze hebben de transcriptie van een debat gekoppeld aan een 'analyzer'. Als ik binnen de 'analyzer' zoek op 'debt' dan veranderd de achtergondkleur van de stukken tekst die mogelijk handelen over 'debt'. Daar waar de woorden 'debt' letterlijk gebruikt worden verschijnen donkere blokjes.

TL_debt.png

Zo zoeken door een debat zorgt dat je kunt focussen op kernwoorden. Welke politicus heeft het over schulden, een zwakke dollar, een ineenstortende markt, consuminderen etctera.

Probeer zelf: Democratic Debate: Analyzing the Details

Leave a comment


Tik te tekens in die u ziet in de afbeelding hierboven.

Archief

Over dit artikel

Deze pagina bevat een enkel bericht geschreven door ns gepubliseerd op January 15, 2008 9:45 AM.

Alle Kennis van de Wereld was het vorige bericht op deze blog.

Het universum, de kennis, de wetenschap en het boek is het volgende bericht op deze blog.

Lees recente content in de linker kolom of blader door het archief om alle content te vinden.

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Amsterdam, statistisch bekeken. Make your own badge here.
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by Movable Type 4.21-en