March 2009 Archives

De Malofiej Awards, bekend over de hele wereld als de 'Pulitzer Prijzen voor Infographic Design', is een jaarlijkse, internationale wedstrijd voor print en online informatie graphics. De wedstrijd is vernoemd naar de Argentijnse vormgever/infographer Alejandro Malofiej (1938-87) wiens werk het meest gekenmerkt wordt door eenvoud, toepasselijkheid en creativiteit. Hij werkte voor de Argenteinse krant "La Opinión" vanaf het begin van de jaren 1960 tot zijn dood in 1987.

Het doel van de Awards is het in de spotlight brengen van creatieve en informatieve hoogstandjes in de visuele journalistiek. Duizenden infographics worden elk jaar ingeleverd voor de wedstrijd. Deze worden, binnen een breed scala van categorieën, beoordeeld door een internationale jury van professionele en academische deskundigen op het gebied van gedrukte en digitale media.

Op de Infographicsnews blog vind je een overzicht van de winnaars van de Malofiej 17 (2008) Awards.

De Peter Sullivan Award ('Best of Show') is naar de New York Times gegaan voor 'The Ebb and Flow of Movies: Box Office Receipts 1986 -- 2008'.

TheEbbandFlowofMovies.jpg

De Miguel Urabayen prijs voor de beste kaart ging ook naar de NYTimes voor de Electoral Explorer.

ElectoralExplorer.jpg

Nederland heeft dit jaar twee prijzen in de wacht weten te slepen. De Volkskrant heeft een zilveren medaille gewonnen in de categorie 'Features' met de infographic 'Wie herdenken wij morgen' gemaakt door Remy Jon-Ming.

RJM_003_dodenherdenking.jpg

Een andere zilveren medaille ging naar Schwandt infographics voor de interactieve Ecoson, Groene Stroom graphic.

Links:

Stel je kunt alle oppervlaktes (muren, objecten, lichaam) als scherm gebruiken, je kunt met behulp van 4 vingers alle informatie opvragen of terugschrijven wat veranderd er dan voor je?

Meer informatie:

  • a href="http://www.pranavmistry.com/projects/sixthsense/" target="new">SixthSense: integrating information with the real world.
  • Project details - SixthSense | fluid interfaces.

Afgelopen vrijdag tijdens het Infographic Congres 2009 viel het me op hoe de getoonde infographics gemaakt op de computer een soort zelfde handschrift vertoonde. Of het nu de typische 2D vormgeving van Neurath (Isotype) is of het 3D standpunt dat zo kenmerkend is voor computergames (Isometrisch).

Gezocht naar wat oudere infographics kwam ik terecht bij 'Memoir's for a natural history of animals' van Claude Perrault (1688).

0112.jpg0113.jpg

 

De aandacht voor het detail, de beheersing van het perspectief is denk ik een van de ingrdiënten van een goede infographic. In de Cyclopædia, or, An universal dictionary of arts and sciences (1728) van Chambers kwam ik een heel onderdeel tegen over perspectief.

0401.jpg

Andere ingrediënten van een goede infographic zijn:

  • goede vlakverdeling
  • sterke typografie
  • ondersteunend kleurgebruik
  • de kunst van het weglaten

Als voorbeeld van goed kleur- en typografiegebruik liet John Grimwade tijdens het congres het trainingshandboek 'Flight thru Instruments' voor marine piloten zien.

Gerelateerde links:

303.gif A beautiful little book from Paul Mijksenaar. It's unfortunately sold out. But luckily you can still view it in its entirety at books.google.com

Visual Function is a lively overview of the emerging field of information design and its impact on the world around us. Paul Mijksenaar, professor at Delft University of Technology, provides an opinionated survey of a variety of disciplines including graphic design, mapmaking, industrial design, and architecture, in this plea for clarity and good sense in the design of the products we encounter in everyday life. Mijksenaar analyzes numerous illustrations of the best and worst in design throughout history, from the Titanic to the Bauhaus to the Swatch, and proposes methodes for today's designers to discover their own creative solutions to the challenges of transmitting information. From: 010 Publishers

Afgelopen vrijdag was het Infographics Congres in Zeist waarbij een aantal coryfeeën de revue passeerden. Op verschillende sites zijn verslagen en beeldmateriaal te vinden:

Het was een zeer goed georganiseerd congres met grotendeels prikkelende sprekers. De nadruk lag op een inventarisatie van infographics tot nu toe. Daarnaast werd er een commerciële product gepromoot. En werden er de kunstzinnige mogelijkheden met behulp van data visualisatie getoond. Ook werden de infographics van RTL Nieuws en de NOS vergeleken met die van de BBC. En waarom die van de BBC beter beklijven.

Wat ik graag nog in een volgende conferentie zou willen zien is het creeëren van een kritisch referentiekader voor infographics en datavisualisaties. En een blik naar de toekomst van het vakgebied.

Maar al met al mijn complimenten voor een geslaagde 2009 conferentie.

Data gehaald uit Twitter (= een gratis internetdienst waar mensen in real time korte berichten met elkaar kunnen uitwisselen) wordt binnen de Social Collider van Sascha Pohflepp en Karsten Schmidt gevisualiseerd. Je kunt zoeken op gebruiker, onderwerp of trend. Berichten die 'resoneren' worden op de horizontale lijn met elkaar gelinkt, andere zwakken af naar beneden.

Wat precies het criterium is om te behoren tot de 'resonerende' groep is mij niet helemaal duidelijk maar het concept is sterk. Op deze manier kunnen er patronen in de communicatie ontdekt worden die anders verborgen blijven.

Gerelateerde informatie:
Chrome Experiments. Not your mother's JavaScript.
Sascha Pohflepp
Karsten Schmidt
Toxi's Photostream


Primal Source (video documentation) from haque d+r on Vimeo.

Primal Source, het visualiseren van lijfelijk data.
Daar had ik best wel eens even willen staan gillen...
Input: menselijke stemmen
Output: licht, kleuren en patronen
Url: Haque, design & research, Primal Source

Iedereen die ooit gebruik heeft gemaakt van het Parijse Metropolitain kan zich de grote routeborden bij de ingangen van de stations en op de perrons herinneren. Deze waren, in tegenstelling tot die van de London Tube, een redelijke geografische weergave.

paris-map-metro-big.gif

Zie hieronder de daadwerkelijke geografische ligging van de stations:

Paris_Metro_map.gif

Toch heeft Harry Beck vlak na WOII twee ontwerpen gepresenteerd aan de Fransen. Deze hebben de ontwerpen waarbij de geografische werkelijkheid volledig is losgelaten afgekeurd.

Pas in 2000 heeft de RATP plattegronden ontwikkeld die recht doen aan het gedachtegoed van Beck. De plattegronden zijn overzichtelijk en helder vormgegeven.

metro.gif

Maar heeft nog tot 2008 geduurd voordat ook de routeborden bij de ingangen van de stations en op de perrons zijn vervangen. Lees meer hierover op de site van Creative Review Harry Beck: The Paris Connection >

Related links:
Plan Interactif des transports en Ile-de-France
Different viewpoints of information (Latebytes)
Met dank aan Peter Bogaards voor de tip

Het online tijdschrift verzameld en toont innovatieve visualisaties van data waardoor complexe informatie vereenvoudigd weergegeven wordt. Het thema van Visualisations #2 is circels.

cover.jpg

Visualisation Vol2 - Circles-1.jpg

Visualisation Vol2 - Circles.jpg

000210-2317.jpg

Definitie: "Intense, Simple, Word-Sized Graphics"
© Edward Tufte

jQuery Sparklines.jpg

jQuery Sparklines: a jQuery plugin that generates sparklines (small inline charts) directly in the browser using data supplied either inline in the HTML, or via javascript.

NordströmFrank.jpg

Het in Zweden gevestigde bureau voor 'editorial development' Nordström & Frank heeft de Editorial Toolbox 2009 ontwikkeld. Hierin bieden ze gratis templates aan die kranten kunnen gebruiken voor infographics of om op een beeldende manier nieuws te brengen.

URL: Editorial Toolbox 2009
Recensie: The Society foor News Design Matt Mansfield | 2 maart 2009

Archief

Over dit archief

This page is an archive of entries from March 2009 listed from newest to oldest.

February 2009 is the previous archive.

April 2009 is the next archive.

Lees recente content in de linker kolom of blader door het archief om alle content te vinden.

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Amsterdam, statistisch bekeken. Make your own badge here.
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by Movable Type 4.21-en