Subscribe to this blog's feed
ATOM | RSS
[What is this?]
Written by Nique Sanders | Webtic Internet Consultancy
Powered by
Movable Type 4.1
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Performancing

« September 2005 | Main | November 2005 »

October 28, 2005

Wat is onderzoek?

onderzoek_boek.jpg

Nel Verhoeven
270 pagina's
isbn 90 5352 912 8

Het boek bij Boom onderwijs

October 22, 2005

Digitaal samenwerken

Als verstokte Mac gebruiker is het enorm wennen aan de vooral Windows georiënteerde ict omgeving van de HvA. Het hele netwerk van de HvA draait op Windows XP. Als CMS gebruiken ze een Zweeds systeem: Roxen, het belangrijkste platform voor de MIM studenten. Samenwerken voor diverse onderdelen van de studie met andere studenten kan binnen BSCW. De HvA heeft hier zeker een enorme klus geklaard. De digitale leeromgeving staat zeker nog in de kinderschoenen maar is sterk groeiende!

Links

MacStudent: Draadloos netwerk (HvA)

October 21, 2005

Folksonomy (eng.)

Folksonomy, a portmanteau word that combines "folk" and "taxonomy," refers to the on-the-fly classifications (called tags or keywords) that Internet users freely invent to categorize the objects with which they interact online. Social software makes these classifications available to other Internet users,[1] often by means of a tag cloud, a list of user-developed tags. For this reason, folksonomy can be viewed as a distributed classification system. Examples of folksonomy-enabled social software include Furl, Flickr, [[2]] and Del.icio.us. © Wikipedia

October 12, 2005

Informatievaardigheden

Albert Boekhorst, Diane Koers, Inge Kwast

ISBN: 90 5931 200 7
2004 / 312 blz.

Het boek bij Lemma

Het nieuwe informatierecht

Het internet heeft ervoor gezorgd dat er in hoog tempo nieuwe regels zijn gekomen met betrekking tot de bescherming van informatie en de vrijheid van meningsuitingen. Waar liggen de grenzen? Is het strafbaar om een hvasucks.nl website op te richten? Mag je in Nederland een reclame nieuwsbrief ongevraagd rondmailen? Kan een provider verantwoordelijk worden gehouden voor uitingen van klanten via hun eigen website en gehost op een server van deze provider ? Behandeld zijn in hoog tempo de juridische aspecten van spam, peer-to-peer software, domeinnamen, ongeoorloofde uitingen, hyperlinks, zoekmachines en internet service providers. Tijdens de lessen is onderzocht of de regels die offline gelden, online goed toepasbaar zijn, en vice versa. Docent: is Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij Solv.

Een interressante website is die van de IViR, het Instituut voor Informatierecht.

Usability & user-centered design

October 10, 2005

Onderzoeksvaardigheden

October 6, 2005

Thesaurus

Een systematische organisatie van begrippen uit een taal die zo is opgezet dat men eenvoudig een overzicht kan krijgen van woorden die soortgelijke betekenissen hebben. In een thesaurus staan niet de betekenissen van een woord, dat is de taak van een woordenboek.

"Een thesaurus is een gestructureerde trefwoordenverzameling en wordt gebruikt om in een documentatiesysteem op eenduidige wijze de begrippen uit documenten weer te geven. Het is dus een instrument om de terminologie van de auteur van een tekst te formaliseren. Het vrije taalgebruik van de auteurs van documenten is vaak niet eenduidig (denk bv. maar aan het gebruik van synoniemen), waardoor een klassieke opzoeking in de tekst niet altijd het gewenste resultaat geeft. Ook bij het opzoeken is de thesaurus een hulpmiddel. De gebruiker krijgt immers toegang tot het vocabularium van de indexeerder, zodat beide partijen dezelfde concepten kunnen aanduiden met dezelfde termen. De kracht van een thesaurus blijkt des te meer in een meertalige omgeving. Indexering en opzoeking kunnen in een andere taal gebeuren met een meertalige thesaurus als bindmiddel." © http://www.senate.be/

October 1, 2005

Hogeschool van Amsterdam