Subscribe to this blog's feed
ATOM | RSS
[What is this?]
Written by Nique Sanders | Webtic Internet Consultancy
Powered by
Movable Type 4.1
Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Performancing

« Het bekijken van gesprekken | Main | Organisatie en informatie »

'Vleeseter' snuffelt in e-mailbussen van Amerikanen.

Bespreking ‘Vleeseter’ snuffelt in e-mailbussen van Amerikanen
De federale politie van de Verenigde Staten heeft een nieuw wapen in de strijd tegen schurken, spionnen en drugsdealers. Met een speciale computer kan de FBI in een oogwenk grote hoeveelheden elektronische post controleren op criminele en terroristische boodschappen. Misdadigers zouden moeten sidderen van angst, maar het technisch hoogstandje jaagt vooral juristen en privacybeschermers vrees aan. ‘Big Brother leeft en woont in Washington’, luidt hun kritiek.
Uit: De Volkskrant, 13 juli 2000

Afgezien van het feit dat Vleeseter of Carnivore het recht op privacy volledig negeert geeft het artikel zelf inhoudelijk weinig informatie over wat het werkelijk inhoud. Het gaat niet in op de wijze van hoe informatie inhoudelijk gecontroleerd wordt. Het geeft geen informatie over de betrokkenen.

Als je alle feiten in de genoemde artikelen onder kopje ‘Achtergrond informatie’ op een rij zet komt het op twee dingen neer:
Een organisatie (ISP’s zoals b.v. XS4ALL) moet een een onbekende computer met onbekende gevolgen aan zijn eigen netwerk hangen zodat de informatie van zijn klanten ongemerkt en zonder dat ze het beseffen gemonitord kunnen worden!
De informatie van een organisatie die gebruik maakt van het netwerk van een ISP wordt zonder zijn medeweten of goedkeuring inhoudelijk gescand en doorgegeven aan personen behorende tot een organisatie die enorm veel macht heeft onder het mom van terrorisme bestrijding. Maar nergens is het duidelijk dat ze de gescande informatie ook daadwerkelijk alleen daarvoor gebruiken.

Persoonlijk gaan hiervan mijn haren overeind staan. Dit overtreedt zo duidelijk het recht op privacy. Het maakt organisaties zo kwetsbaar. Informatie wordt hiermee vogelvrij verklaard. Vrijheid van meningsuiting wordt beknot. Want zodra je een bepaalde combinatie hebt van woorden gaan er bij de FBI en de NSA rode lampjes knipperen. Denk je eens in dat je voor ethiek de grenzen van het toelaatbare onderzoekt. En je hierover een paper schrijft. Met links naar dubieuze sites. Ben je dankzij de mogelijkheid van het filteren van informatie ineens vogelvrij.
Denk je eens in dat grote organisaties voor hun interne(!) mail gebruik maken van een server bij een internet service provider dan wordt al hun zakelijke informatie gescand. En ze weten het niet eens...

Ook in Europa
En het gebeurt niet alleen in Amerika,de europese tegenhanger. ECHELON is a term associated with a global network of computers that automatically search through millions of intercepted messages for pre-programmed keywords or fax, telex and e-mail addresses. Every word of every message in the frequencies and channels selected at a station is automatically searched. The processors in the network are known as the ECHELON Dictionaries. ECHELON connects all these computers and allows the individual stations to function as distributed elements an integrated system. An ECHELON station's Dictionary contains not only its parent agency's chosen keywords, but also lists for each of the other four agencies in the UKUSA system [NSA, GCHQ, DSD, GCSB and CSE]
http://www.fas.org/irp/program/process/echelon.htm

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://www.latebytes.nl/mt/mt-tb.cgi/67